Waarom ik helemaal niets deed aan de slaap van mijn baby

Hij werd elke 45 minuten wakker. Ik was een totale puinhoop. Maar terwijl ik wachtte op de instructies van de slaaptrainer, kreeg ik een openbaring.

Toen mijn zoon ongeveer vier maanden oud was, sloeg ik een week van uitputting wegnemen.

Hij werd elke 45 minuten wakker, de hele nacht, elke nacht. Hij sloeg met zijn gedesoriënteerde ledematen in de wieg en blaatte een klein alarmsignaal. Ik schrok wakker, stond op en voedde hem weer in slaap. Ik herinner me het googelen, Kun je doodgaan door slaaptekort????? De instructies in drie stappen op een doos havermout kwamen me voor als een ondoorzichtig en gekmakend raadsel.

Wanhopig tekende ik een contract met een zachtaardige slaap adviseur. ‘Dat is een heel normaal slaappatroon voor baby’s,’ stelde ze me gerust, hartelijk lachend. En in de volgende ademtocht: “We zullen het repareren.”

Moet iets dat “helemaal normaal” is, “opgelost” worden? Ik vroeg me af. Ik haalde mijn schouders op. Ik was gewoon zo moe. En iedereen, van onze kinderarts tot de moeders bij onze muziekles, had ons dezelfde toespraak gegeven: “Als je dat niet doet… slaap treinzal je baby nooit leren zichzelf te kalmeren of zelfstandig in slaap te vallen.”

Maar terwijl ik wachtte op het aangepaste slaapplan, bleef dat moment in ons gesprek me dwarszitten. Dus ik begon te lezen over waarom baby’s slapen zoals ze doen.

Babyslaap begrijpen

Het eerste wat ik leerde is dat er verschillende en tegenstrijdige meningen zijn over dit onderwerp! Babyslaap is controversieel.

Maar wat me het meest resoneerde, was de overtuiging dat, ongeacht waarom baby’s ‘s nachts wakker worden – honger, kou, eenzaamheid, ongemak – ze keer op keer gerustgesteld moeten worden dat hun verzorger zal reageren. Het leek me logisch dat dat is wat hen uiteindelijk helpt genoeg te ontspannen om langere stukken te slapen: ze ontwikkelen hun eigen emotionele regulatie en zelfverzachtende vermogens door duizenden gevallen van co-regulatie met een volwassene.

Ik las ook over de theorie dat de “schreeuw het maar uit”-methode baby’s niet leert om te stoppen hebben behoeften, alleen om te stoppen communiceren hun benodigdheden. Ik struikelde over het werk van James McKennadie onderzoek doet naar borstvoedingsduo’s en de geheime frequentie die baby’s en hun moeders delen in hun slaap wanneer ze oefen veilig bedden delen, intuïtief reageren op elkaars bewegingen, een stille dans in het donker. Op Instagram vond ik een enorme en luidruchtige gemeenschap die gelooft in het eren van de babyslaap en weigeren met de natuur te knoeien. Ik verslond artikelen en e-books van The Beyond Sleep Training Project, hey sleepy baby, Raised Good en Isla Grace Sleep, gefascineerd en enorm opgelucht. Het voelde alsof ik toestemming had gevonden om te doen wat intuïtief goed voelde.

Slaaptraining begint – een soort van

Het plan van de slaapdame kwam in mijn inbox: een manifest van instructies en regels. Dutjes moesten tot op de minuut worden getimed. Hij moest gekleed zijn in een bepaald aantal lagen, zijn kamer moest een bepaalde temperatuur en schaduw van duisternis hebben, en witte ruis moest op een strikt decibelniveau spelen op een exacte afstand van zijn oren. Maar voor mij was het meest losgeslagen deel dat ik hem een ​​vooraf bepaald aantal minuten mocht vasthouden voordat ik hem neerlegde. Ik spotte. Hoe was ik zo ver afgedwaald van mijn eigen aangeboren moederlijke wijsheid dat ik een willekeurige vreemdeling betaalde om te dicteren wanneer het “oké” was om mijn baby vast te houden?

De volgende dag, tijdens het dutje, zag ik mijn zoon in slaap vallen tegen mijn borst, melkdronken en gelukkig en veilig. Zijn miniatuur wimpers fladderden, zijn kleine vuist greep mijn vinger. Maar de timer op mijn iPhone bleef maar aan mijn periferie trekken…

Tot ik me iets realiseerde: Dit is waar l voelde me ook het veiligst. Dichtbij en verbonden, voor mijn baby zorgend, genietend van de geheime non-verbale taal die alleen hij en ik spreken. Ik gooide mijn telefoon in een wasmand, nam hem mee door de gang naar mijn bed, krulde mijn lichaam om hem heen en las mijn boek terwijl hij de diepste slaap had die hij in maanden had gehad.

De slaaptrainer eiste dat ik de tijd dat ik mijn zoon vasthield geleidelijk aan verminderde voordat ik hem in zijn wieg deed. Maar hoe intenser haar regels werden, des te meer bewoog ik me stiekem verder en verder in de andere richting, totdat we dagen later gevaarlijk dicht op het punt stonden om dit beddelende hippieduo te worden dat borstvoeding gaf om te slapen op elk moment dat buddy moe en wakker was op wanneer buddy wakker werd.

Ondanks al het gepraat en debat en tegenstrijdige theorieën over wat baby’s nodig hebben voor een optimale slaap, kon ik plotseling zo duidelijk zien dat alles mijn baby die we nodig hadden, was ons, en dat we ondanks de uitputting bereid waren om het aan hem te geven. Ik besloot alle discussies over Baby’s in het algemeen te negeren en me, diep en weloverwogen, af te stemmen op degene die voor me zit. Ik besloot dat het enige dat ik aan zijn slaap kon ‘doen’ absoluut niets was.

Hoe gaat het een jaar later

Mijn zoon is nu 18 maanden oud en ik slaap nog steeds naast hem op een vloermatras. Ik geef hem elke nacht borstvoeding om te slapen en elke keer dat hij wakker wordt, wat nu meestal maar een paar keer per nacht gebeurt. Zijn slaap is nog steeds verstoord, maar hij lijkt de hele dag goed uitgerust en energiek.

Ik werk vanuit huis vanwege COVID, en ik geef toe dat het onverenigbaar kan zijn met het volwassen beroepsleven om de slaappatronen en -gewoonten van een baby op natuurlijke wijze en zonder interferentie te laten evolueren. Ik verzamel meestal voldoende rust om te kunnen schrijven, lessen te geven en een naakte peuter rond te jagen terwijl hij een bezem in de ene hand en een waterrekening in de andere hand zwaait. Maar ik weet nooit hoe vaak ik ‘s nachts wakker zal zijn. Ik heb geleerd om eerder naar bed te gaan en selectiever te zijn in hoeveel werk en sociale contacten ik op me neem.

Dit is een korte periode van mijn leven. Het gaat op zijn tijd voorbij.

Mijn zoon kan niet alleen in slaap vallen, maar ik maak me geen zorgen. Ik weet dat hij deze vaardigheid uiteindelijk zal leren. Hij heeft me op 17-jarige leeftijd niet meer nodig om hem in slaap te wiegen.

Wat betreft de slaapconsulent, er was daarna niets meer om over te praten. Haar methoden waren niet de juiste keuze voor mij, dus ze zorgden er niet voor dat ik meer slaap kreeg, maar oef, hebben ze me ooit wakker gemaakt.

KIJK BABY GROEIEN!

Abonneer u op de babynieuwsbrief van Today’s Parent en ontdek wat u kunt verwachten voor elke fase en mijlpaal, vanaf de geboorte tot twee jaar.

creditSource link

Palmabreda.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart